Ξεφεύγοντας από online χαοτικές συναντήσεις

Οι περισσότεροι από μας καλούμαστε αυτό το διάστημα να συμμετέχουμε σε online αλληλεπιδράσεις (meetings, μαθήματα, τηλεσυνεργασίες). Αυτού του είδους οι διασκέψεις έχουν αρκετά πλεονεκτήματα και σίγουρα κάποια μειονεκτήματα, τα οποία όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς από το διοργανωτή και τους συμμετέχοντες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.

Δομή και Διάρθρωση

Η διάρθρωση κάθε συνάντησης (είτε δια ζώσης, είτε online) βασίζεται σε 3 πυλώνες:

  • Πες τους τι θα τους πεις
  • Πες τους το
  • Πες τους τι τους είπες

Για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποια προετοιμασία από τον ομιλητή. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχει οργανωμένο το περιεχόμενο της συνάντησης σε 3 μορφές:

Εισαγωγή: Όπου θα αναφέρει αφαιρετικά το τι θα ειπωθεί.

Ανάλυση: Όπου θα παρουσιάζει το κυρίως περιεχόμενο διεξοδικά.

Ανασκόπηση: Όπου θα τονίζει με bullets τα κομμάτια που θίχτηκαν.

Συζήτηση

Ένα μειονέκτημα της online συνάντησης είναι ότι δεν μπορεί να μιλά πάνω από ένας ταυτόχρονα, καθώς (εκτός από αγενές) είναι τεχνικά ανέφικτο.

Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί αναθέτοντας στο διοργανωτή (ή σε κάποιον άλλο) το ρόλο του προέδρου, ο οποίος θα μοιράζει το λόγο σε ίσους χρόνους, δίνοντας τη δυνατότητα πρωτολογίας, δευτερολογίας κλπ σε όλους τους συμμετέχοντες. Από την πλευρά του ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να κρατά σημειώσεις από τα λεγόμενα των άλλων, ώστε να δομήσει την κάθε τοποθέτησή του. Προσπαθούμε όλοι να έχουμε έναν περιεκτικό και σαφή λόγο για να αποφευχθούν παρερμηνείες που στη συνέχεια θα απαιτήσουν διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος, ανάλογα με το ζήτημα, θέτει όρια χρόνου, για να μην καταλήξει το meeting σε μια ατέρμωνη διαδικασία. Ο Winston Churchill και ο βασιλιάς της Αγγλίας έιχαν παρατηρήσει ότι όλα τα θέματα μπορούσαν να θιχτούν σε μια 20λεπτη συνάντηση (Για αυτό το λόγο μάλιστα, σε κάθε ενημέρωση ο Churchill ήταν όρθιος). Για τις σύγχρονες ανάγκες, ας θεωρήσουμε ότι απαιτείται λίγο παραπάνω χρόνος. Θα έλεγα λοιπόν ότι μετά την παρουσίαση του διοργανωτή, τα 30-40 λεπτά είναι ένας επαρκής χρόνος συζήτησης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια που κάποιος δεν έχει το λόγο, αν υπάρχει επικοινωνιακός θόρυβος (ομιλίες στο σπίτι, μουσική, παρεμβολές μικροφώνου), καλό θα ήταν να κλείνει το μικρόφωνό του.

Share Screen

Σε περίπτωση που υπάρχει αναγκη διαμοιρασμού της οθόνης του διοργανωτή (παρουσιάσεις, εικόνες κλπ), θα ήταν καλό τα αρχεία να είναι ανοικτά και ελαχιστοποιημένα, πριν ξεκινήσει η διάσκεψη.

Υπάρχουν εφαρμογές τηλεδιάσκεψης που μας δίνουν τη δυνατότητα να διαμοιραστούμε μεμονομένες οθόνες (μία μόνο παρουσίαση, μία μόνο εικόνα) και όχι ολόκληρη την οθόνη μας. Αυτό, ίσως είναι ένα κριτήριο επιλογής της εφαρμογής.

Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης, ιδανικά θα μπορούσαμε να στείλουμε στους συμμετέχοντες ένα e-mail με τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο meeting.

Χρειάζεται όντως meeting;

Το ότι η τεχνολογία κάνει ευκολότερη τη διεξαγωγή online meeting, δε σημαίνει ότι πρέπει να συναντιόμαστε συνεχώς.

Η λογική είναι απλή: Αν αυτά που θέλω να πω, μπορούν να μπουν σε ένα email, ΔΕΝ κάνω meeting.

===

M.Sc. Νίκος Παπαθεοδούλου – http://nikos.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *