Finding knowledge

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε νέες ανάγκες και προκλήσεις κάθε μέρα (ή ώρα, ή λεπτό) και περισσότερο.

Εν μέσω της κρίσης του COVID-19 όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα παρακάτω, χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.

  • Διαχείριση ελεύθερου (και πολιορκημένου) χρόνου.
  • Τήρηση προγράμματος και ρουτίνας
  • Αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας χωρίς επαφή

Όλα αυτά μας τρόμαξαν, αλλά μας έκαναν και δυνατότερους. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, αναγκάστηκαν να βρουν νέους διαύλους επικοινωνίας (για άλλους ξένους – για άλλους λίγο πιο γνώριμους). Σε όλη αυτή την (χαοτική θα έλεγα) αναζήτηση, πέρασαν από μπροστά μου διάφορες εφαρμογές τηλεσυνεργασίας, από τις οποίες κάποιες φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες (για μένα πάντα) και άλλες με κούρασαν ή δε μου ταίριαξαν. Παραθέτω τα αποτελέσματα αυτής της (μικρής κλίμακας) έρευνας στην κρίση σας.

Για να σας προλάβω… Πού κολλάει αυτή η εισαγωγή παραπάνω; Μα φυσικά η λέξη κλειδί είναι “τηλεσυνεργασία”. Δηλαδή μέσω αυτών μπορούμε (δικτυακά πάντα) να μιλήσουμε με οικείους, να γυμναστούμε με φίλους, να πιούμε καφέ/ντρινκ με φίλους, να συζητήσουμε για κάποιο βιβλίο καθώς και (στις ξενέρωτες εκδόσεις “τηλεσυνεργασίας”) να κάνουμε κάποιο meeting, να εργαστούμε, να κάνουμε μάθημα.

Voila:

1. Zoom

https://zoom.us/

Ίσως το καλύτερο για μένα. Η δωρεάν έκδοση υποστηρίζει τη σύγχρονη και ευσταθή επικοινωνία εώς 100 ατόμων, για άπειρες τηλεδιασκέψεις διάρκειας 40 λεπτών. (Με το που τελειώσει ο χρόνος κλέινει αυτόματα και απλά το ξανανοίγουμε.)

Αρκετά εύχρηστο και για το διοργανωτή της σύσκεψης αλλά και για τους συμμετέχοντες. Ο διοργανωτής, φτιάχνει ένα “δωμάτιο” το οποίο ταυτοποιείται με ένα μοναδικό link (one-time) και ένα password δωματίου. Όποιος έχει αυτά τα 2 μπορεί να συμμετέχει μέσω του browser του ή του mobile app.

Ένα από αυτά που μου άρεσαν, είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα του διαμοιρασμού οθόνης (share screen=βλέπεις ακριβώς ό,τι βλέπω στην οθόνη) αλλά σε μια εξελιγμένη επιλεκτική εκδοχή (βλέπεις μόνο ό,τι θέλω να δεις). Δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε κλασικό screen share, ή δεύτερη κάμερα, ή ηλεκτρονικό πίνακα, ή μεμονομένες ενεργές εφαρμογές μας, π.χ. μόνο το ανοιχτό Word και όχι το επίσης ανοιχτό Excel.

Όποιος έχει όρεξη για ψάξιμο, θα βρει και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα που παρέχει. Τέλος, για να μην έχουμε τον περιορισμό του 40λεπτου (και ένα σύνολο από άλλα οφέλη), η χρέωση είναι περίπου 17€/μήνα.

2. Skype

https://www.skype.com/el/

Κλασική αξία! Όλοι το έχουμε χρησιμοποιήσει πολλάκις. Η λογική είναι ότι κάνουμε μια ομαδική κλήση τη συμφωνημένη ώρα και voila. Εύχρηστο και αξιόπιστο. Υπάρχει και πάλι screen-share αλλά με την παραδοσιακή εκδοχή. (βλέπεις ακριβώς ό,τι βλέπω)

3. ClickMeeting

https://clickmeeting.com/

Όσο ασχολήθηκα μαζί του ήταν αρκετά καλό. Η δωρεάν έκδοση ήταν για μία εβδομάδα και μετά η χρέωση περίπου 37€/μήνα.

Ήταν λίγο πολύπλοκο (για μένα πάντα) στην παραμετροποίηση και στην πρόσβαση από τους συμμετέχοντες. Σε φορητές συσκευές δούλευε μόνο αν στον browser επέλεγαν “Ιστοσελίδα για Υπολογιστή”.

Δε θα το συνιστούσα.

Κι άλλες εφαρμογές…

Για λόγους πληρότητας παραθέτω κάποιες εφαρμογές που εντόπισα, αλλά δεν τις δοκίμασα, γιατί με είχε κερδίσει ήδη το Zoom

4. Google Hangouts Meet

https://gsuite.google.com/products/meet/

5. Go To Meeting

https://www.gotomeeting.com/en-ie

6. Cisco Webex Meetings

https://www.webex.com/video-conferencing

7. Join.me

https://www.join.me/

8. Zoho Meeting

https://www.zoho.com/meeting/

9. Blue Jeans

https://www.bluejeans.com/

===

M.Sc. Νίκος Παπαθεοδούλου – http://nikos.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *